Sepetim (0) Toplam: 0,00TL

Daha Fazla Kitap Okumanın 7 Yolu

Okumanın 5000 yıllık tarihine rağmen hala gündemde olmasının bir sebebi var: o da işe yarıyor olması! İnsan beyninin gelişmesine yardımcı olan okuma alışkanlığı , aynı zamanda keyif verdiği için serotonin salgılanmasını sağlayarak daha mutlu olmayı garanti altına alıyor. Kitap okuyanların empati kurma yetisi gelişiyor, çevrelerine karşı daha duyarlı hale geliyorlar.


Daha fazla kitap okumak herkesin daha çok yapabilmek istediği şeyler arasında yer alıyor. Hiç kitap okumayanlar en azından birkaç tane okuyamayı, birkaç kitap okuyanlar daha fazla kitap okumayı istiyor. Çok kitap okuyanlara gelince, onlar okumak için vakit bulamadıkları tüm harika şeylerin farkındalar.


Daha Fazla Kitap Okuma Yolları


1.) İçinizden tekrar etmeyi bırakın: okumayı ilk öğrendiğimiz yıllarda, öğretmenler ve ailemiz tarafından sürekli sesli okumaya teşvik ediliriz. Zamanla sesli okuma alışkanlığı yerini içinden tekrar etmeyi bırakır. Oysa kelime de harcı gelişmiş bir yetişkinin okuduğu kelimeleri anlaması için tekrar etmesi gerekmez. Bu alışkanlığı bırakmak için çaba harcamak gerekse de imkansız değil. İçsel monologların dikkat dağıtma ihtimali de böylece ortadan kalkıyor.

2.) Parmağınızla takip edin: Çocukluk yıllarında edinilen okuma alışkanlıklarından parmakla takip etme, okuma hızını olumlu etkiler. Gözler uzun süre düz bir hattı takip etmeye programlanmamıştır. Bu nedenle bazen farkında olmadan birkaç satır atlanır. Durağan kelimeler yerine hareket eden parmağı takip etmek gözlerin odaklanmasını kolaylaştırarak okumayı hızlandırır.

Yeni Çıkan Kitaplar

3.) Sevmediğiniz kitabı okumayın: Çoğu insan başladığı kitabı bitirmeye şartlansa da kendini zorlamak okumayı sıkıcı hale getirir. Özellikle kitap okuma alışkanlığını yeni kazananlar için sevilen konu ve yazar keşfi büyük önem taşır. sıkıcı gelen dizileri izlemeyi bıraktığınız gibi okumaktan hoşlanmadığınız kitapları da bırakın. Kitabın %10 kadarını okuduktan sonra sevip sevmediğinizi, içindeki bilgilerin gerekli olup olmadığını saptayarak devam etmeye karar verebilirsiniz.


4.) İçindekiler sayfalarını atlamayın: Ödev gibi sebeplerden bir kitabı okumanız gerektiğinde içindekiler kısmını inceleyin. Zorunlu okumalar genelde kurgudışı kitapları kapsar. Bu tür kitapların içindekiler sayfalarında bölüm isimleri yer alır. Göz atıp ilginizi çeken başlıklar seçin ve okumaya onlardan başlayın. Seçtiğiniz konu kitabın sonlarında da olsa kendinizi birinci sayfadan başlamaya zorlamayın. İlgi duyduğunuz konuları okumak ön yargıyı kırıp geriye kalan kısımları daha keyifli okumayı sağlar.

En Çok Sevilen Kitaplar

5.) Bildiğiniz konuları tekrar okumayın: Örneğin psikoloji alanında okuma yaparken sıkça karşılaşılan Pavlov’un köpekler üzerinde yaptığı deney. Psikoloji alanına ilgi duyan herkes deneyin detaylarını bildiğinden hakkında yeni şeyler öğrenme ihtimali oldukça azdır. Farklı kaynaklarda farklı yazarlardan tekrar tekrar okumak gerekmez. Kitaplardaki her bir kelimeyi tek tek okumak zorunda olmadığınızı unutmayın. Detaylarını bildiğiniz konular ele alınırsa, o kısımları atlayarak devam edebilirsiniz.

6.) Okuma zamanınızı planlayın: Kitap okumak evde, yolda, okulda, işte ve tatilde yapılabilecek ender aktivitelerden biridir. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyenlerin en sık başvurduğu “vaktim yok, çok meşgulüm” cümlesi çoğu zaman yalnızca bir bahaneden ibarettir. Her gün birkaç sayfa da olsa okuyabilmek için kendinize yarım saat verin. Zamanla bu süre kendiliğinden uzayarak haftada en az bir kitap okumanızı sağlayacaktır.

Sürükleyici Romanlar

7.) Aynı anda birkaç kitap okumayı deneyin: Bir kitap bitmeden diğerine başlamayı çoğu kişi reddetse de aslında hızlı okumayı sağlamaktadır. Bir kitaptan öbürüne geçerek sıkılma hissi en düşük seviyede tutulabilir. Okumayı keyifli hale getirmek için bilgi ağırlıklı kitaplarla sürükleyici kurgu romanlar aynı anda tercih edilebilir.

 



Kapat